вторник, 12 юни 2012 г.

Разкази и предания свързани с град Лом

Това са няколко разкази или по-скоро предания, които успях да намеря, и които се отнасят до нашия любим град. Тези разкази са предавани през поколенията от нашите баби и дядовци и техните родители. Беше ми доста интересно, когато попаднах на тях, и с доста голям интерес ги препрочетох няколко пъти.

Ето ги и разказите:
Чрън сняг-В бележките на дядо Гено Арабаджията, който водел редовни бележки за всички случки в града и околиятае упоменато,че такъв черен сняг е валял през месец март 1844г. Навалял е около 20см дълбок; след това вяртъра задухал на юг и снега почнал да се топи. Тоя чърн сняг миришел доста лошо, като застояла кръв.
Народът много се изплашил, че този сняг ще повреди есенните сеитби и дърветата, обаче наскоро след него завалял друг - бял сняг с дъжд - лапавица,който умил и изчистил всичкия черен сняг.Този сняг народа приел като поличба.

Валеж на риби и жаби-Това станало през месец юни 1849г.Завалял пороен дъжд;след което се появил черен облак,а от него заедно с "едрите капки падали малки рибки и някои хора събирали тези рибки, за да ги готвят,но те не били много вкусни - бележи дядо Гено.
И това "чудо", както го нарича дядо Гено, народът приел за поличба.Валеж на жабки става по-често, обикновено пролет, и народът, присъствуващ по-често на това явление, не му отдава никакво особено мистическо знание.

Появата на скакалците-И това явление се считало за поличба... в 1860г. се появил гъст черен облак откъм изток,който постепенно покрил слънцето. Този черен и гъст облак бил от скакалци , които хвърчали и падали на земята. Цялото население се опитвало да ги изтреби и пропъди.Дунавът и река Лом много спомогнали за тяхното изтребление, защото голямо количество от тях се издавили..

Няма коментари:

Публикуване на коментар