понеделник, 11 юни 2012 г.

Забележителности в град Лом

Една от най-посещаваните забележителности в град Лом е Историческият музей. Той е основан на 20 септември 1925 г. като ломско археологическо дружество “Алмус” по инициатива на д-р Петър Кърджиев. Сградата на музея е построена по инициатива на капитан Павел Дмитриевич Нечаев с предназначение „Общински дом”. Днес в Историческия музей в град Лом са обособени следните отдели: ”Археология”, ”България ХV-ХІХ в.”,”Нова история”, ”Етнография” и “Художествен”. В музея има и няколко постоянни експозиции, темата на една, от които е ”Лом - последните десетилетия на ХІХв.- 40-те години на ХХ век”.
 Друга забележителност в град Лом е Народно читалище “Постоянство”. Оспорим е факта, дали читалището в Лом е първото в страната или това в Свищов е създадено първо. На сцената на ломското читалище е изнесено първото театрално представление в България-  пиесата "Многострадална Геновева" в превод от Кръстьо Пишурка. Създаден през 1923г. ломският оперетен театър е един от първите в страната. Библиотеката към читалището, която е създадена през 1848г., днес притежава над 108 000 библиотечни единици.
 Други интересни забележителности в града са Борунската църква "Св. Никола Стари", църквата "Св. Николай Чудотворец"(Малката църква), катедрален храм "Успение Богородично", паметникът на Цеко Войвода.
 В града и множество къщи- паметници на архитектурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар